Vad är en utbytesmotor?

Det finns ett flertal företag som säljer utbytesmotor till bil. Kort sagt innebär det att man köper en komplett motor för att byta ut den gamla vid renovering. Utbytesmotor finns i olika ”nivåer”.

 

Ny Motor – Med en helt ny motor menas att den aldrig tidigare använts. Den som lämnar in bilen på en bilverkstad får oftast en helt ny motor monterad. Men får även betala relativt mycket för det. Den som vill ha en ny motor kan spara en hel del på att köpa detta från speciella återförsäljare. De köper in större mängder och ofta på auktioner för att ta del av ett betydligt lägre pris. Det händer även att dessa företag köper in helt nya bilar och demonterar dessa för att komma åt de värdefulla delarna. Delar som sedan säljs vidare med förtjänst. Detta kan exempelvis ske när nya bilar är med om krascher och försäkringsbolag avgör att det är billigare att ersätta hela bilen än att reparera den. Men det betyder ju inte att alla delar är dåliga.

 

Begagnad Komplett – Det billigaste är att köpa en begagnad motor som har renoverats. Det är motorer som företaget har köpt in eller bytt in. Dessa har renoverats för att sedan kunna användas. När de säljs ingår nästan alltid en garanti vilket gör att man kan vara trygg på att den kommer att hålla.

 

Begagnad Delar – Ett ytterligare alternativ är att köpa delar av motorn. Antingen för att man själv vill montera vissa delar själv eller för att hålla nere priset. Det kan även vara så att man vill ha en specifik motor utifrån vissa specifikationer. Det går då att lämna in dessa specifikationer och få motorn ihop byggd utifrån dessa val. Det kostar visserligen något mer man får exakt vad man efterfrågar.

Lämna en kommentar