Sommardäck bäst i test 2020

När våren hänger i luften och solen lyser på snöfria vägar har den svenske föraren en enda sak i sinnet: däckbyte. Det finns nämligen ingen skönare känsla än att få köra in nya sommardäck.sommardäck

Men vilket är det som är bäst i år?

Denna artikel syftar till att hjälpa dig välja rätt sommardäck för din bil och dina körvanor. Nedan har vi samlat ihop resultat av sommardäckstester som utförs varje år av olika tidnigar och varnat för däck som inte uppfyller förarens förväntningar.

Testresultat sommardäck 2020: tidningarnas bäst i test

Michelin Primacy 4Michelin Pilot Sport 4Enligt flera tester (bl.a. ADAC & Teknikens Värld) är det säkra Michelin Primacy 4 med sitt långa livslängd en klar vinnare i 2020. Gillar du märket men tycker att en annan däckmodell skulle passa dig bättre så kan du överväga Michelin Pilot Sport 4 med utmärkt bromsegenskap som rekommenderas av Aftonbladet.

Continental PremiumContact 6Eller så väljer du det lättkörda Continental PremiumContact 6 med sitt oslagbar bromsförmåga som kom 2:a i bl.a. Aftonbladets bedömning. Det passar bäst för föraren som prioriterar körupplevelsen över allt annat utan att vilja kompromissa med säkerhet.

Nokian Hakka Blue 2Sist får vi nämna det tysta Nokian Hakka Blue 2 som presterar utmärkt på vått underlag tack vare speciala däckmönster som leder vatten bort från hjulets kontaktyta. Det ska mest uppskattas av ägare av medelstora personbilar.

5% rabatt på alla sommardäck och kompletta hjul med sommardäck fram till 9e juni. Rabattkod RDSENDS20

Vilket sommardäck ska man helst undvika?

För optimal ljudnivå, säkerhet och bränsleförbrukning ska man helst undvika billiga däckmärken såsom Matador, Sava eller Nankang. Och här handlar det inte bara om körkomfort – engligt vissa källor medför användning av dessa märken även lägre körsäkerhet.

Lagen kring däckbyte - sommardäck datum

sommardäck datum

Den officiella vinterdäcksperioden är mellan 1 december och 31 mars på vinterväglag. Man kan givetvis använda odubbade vintedäck året runt men detta innebär vissa risker då sommardäck är specialtillverkade för sommarförhållanden.

När det gäller dubbdäck så kan man köra på dem ända tills 15 april och då bara ifall det är vinterväglag som råder. I år 2020 när COVID-19 och coronaviruset härjar så har Transportstyrelsen beslutat att vi får köra dubbdäck fram till den 30:e april. 

Tysta Sommardäck

tysta sommardäck

Som bilist och långdistanskörare är en lugn och bekväm körupplevelse ofta något att föredra. 

Förutom allt buller i trafiken, så söker de flesta en stabil bil/körning som för minsta möjliga väsen. Därför är tysta sommardäck och däck i överlag, något som de flesta rekommenderar. 

Utvecklingen av däck går i hiskelig takt och vi ser idag en exponentiell efterfrågan av, just, tysta däck!

Detta påverkar däckens ljudnivå

Förutom däckens gummiblandning så är däckens mönster två av flera viktiga faktorer som påverkar ljudnivån. För att det ska vara så enkelt som möjligt för dig som konsument att hitta tysta däck, har man sedan 2012 stiftat lag på att däcken alltid ska vara märkta med ljudnivå i decibel(db).

Men hur är sommardäcken konstruerade?

Gummiblandningen i sommardäck är anpassad för varmare förhållanden. Förutom mönstrens riktning, spår och konfiguration (på skåror) så är sommardäcken konstruerade på ett sätt som både anpassar sig och motverkar halka vare sig att det är torrt/vått. Risken för vattenplaning minskar därmed avsevärt. 

Lämna en kommentar