Domkraft – Bäst i test 2023

Domkraft – Bäst i test 2023

För alla de som lämnar bilen till verkstaden varje gång någon stort eller litet måste göras, är detta inte viktigt. Dock brukar de flesta vilja klara saker på egen hand, samt även slippa betala massor för saker de redan vet hur de gör.

hydraulisk domkraftOm du exempelvis bara vill byta vinterdäck till sommardäck på bilen, behöver du en domkraft. Detta verktyg är det många som använder även när de mekar under sina bilar. I det fallet är det viktigt att verktyget du använder håller en hög kvalitet.

Du som väljer domkraft ska alltid ta till med ett val av verktyg som klarar en högre belastning än vad som är nödvändigt. På så sätt får du en högre säkerhet. I denna artikel finner du allt om domkraft, bäst i test 2023.

Innehållsförteckning

Olika typer av domkraft för tunga lyft

Inom området domkrafter finns det massor av olika typer. De vanligaste som de flesta känner till är garagedomkraft samt pelardomkraft. Dessa är de som vanligtvis regleras manuellt, via en tryckcylinder där det pumpas in luft för att lyfta och släpps på trycket för att sänka.

Att öka trycket och minska trycket gäller även för allt annat som kan kallas för domkraft. Dock finns det mera automatiska samt hydrauliska samt luftdrivna domkrafter. Nedan läser du en kort beskrivning av de olika typer av domkraft du har att välja mellan.

Garagedomkraft

Detta är den absolut vanligaste typen av domkraft som de flesta har hört talas om. Här handlar det generellt sett om ett bra verktyg med en lyftkapacitet mellan 2-3 ton. Detta medan det också finns luftdrivna garagedomkrafter som lyfter upp till både 15 och 20 ton. De mera avancerade domkrafterna har också kontrollerad höjning och sänkning.

Pelardomkraft

Denna typ av domkraft är precis som namnet säger en cylinder som står rakt upp som ett torn eller en pelare. Denna höjs och sänks, precis som garagedomkraft, med hjälp av att olja pumpas runt på ett manuell och mekaniskt sätt. Pelardomkrafter finns oftast med lyftkapacitet mellan 2-20 ton.


Dubbla kolvar

Öronkranar, även kända som dubbelkolvkranar, är väl lämpade för tunga lyft. Den består av två kolvar som är sammankopplade via ett kugghjulssystem. Trycket byggs upp och släpps ut av två separata cylindrar. Den här typen av domkraft kan lätt lyfta laster på upp till 4 ton.

Lufthydraulisk domkraft

Här används lufthydraulik istället för olja och manuellt tryck. Dessa ger en snabbare och säkrare kontroll, men kommer i gengäld att vara relativt dyra. Oftast används denna typ av domkraft i företag och professionellt arbete.

Elektrisk domkraft

Elektriska domkrafter är egentligen inte något annat än en domkraft där styrfunktionen har byggts om för att bli elektronisk. Här kan dessa drivas med tryckluft, hydraulik eller olja. Vad som gör detta till ett bra val är att de har flera funktioner samt oftast är försedda med en steglös förmåga att höjas och sänkas. De har också en inbyggd säkerhetsspärr, där de alltid spärras i samma läge om elen skulle brytas. En del av dessa drivs också med batteri och är uppladdningsbara.

De 5 Bästa valen av domkraft – Bäst i test 2023

För att alla ska finna ett bra val av domkraft har vi i denna lista valt ut olika typer av domkrafter som också har olika kapacitet. Detta betyder att du som söker en domkraft med hög kvalitet, alltid kommer att finna ett bra val i alla lägen genom att lita på vår topp 5 lista av domkraft 2021.

Det bästa med allt är att de också håller sig inom ett pris-ram som de flesta privatpersoner kan klara av. Inga av de domkrafter du finner på listan har någon inbördes ordning. Detta då valet för många och det behov som finns är mycket individuellt.

Pelardomkraft 3 ton

Detta är ett val som i stort sett passar alla ägare av personbilar, som vill ha en mycket bra och säker domkraft för att kunna utföra enklare arbeten. Denna domkraft blir det perfekta valet för alla som vill byta sina egna däck på bilen varje sommar och vinter. Domkraften kommer från KS Tools och har en lyftkapacitet på hela 3 ton.

 

bahco domkraft 3ton

Kamasa Tools har också pelardomkraft för 3 ton. 

pelardomkraft budget

Höglyftande saxlyft 3,5 ton

Denna toppmoderna saxlift är perfekt för fordon med låga spoilers, t.ex. sportbilar. Den extra låga modellen ger förbättrad tillgänglighet till arbetsområdet på grund av avsaknaden av mekaniska anslutningar mellan körfält eller pelare. Med sin redan smala profil och eleganta design kommer detta innovativa lyftverktyg garanterat att bli ett bra tillskott i ditt garage!

Hydraulisk nivellering av de två körbanorna, oberoende av lastfördelning, med patenterat synkroniseringsdon.

höglyftande saxlyft

Säg adjö till manuell smörjning med dessa ledbultar med underhållsfria, självsmörjande bussningar. Tack vare en patenterad ventil är de dessutom helt jämna varje gång du sänker hissbanorna – inga justeringar behövs!Maximal säkerhet med mekanisk spärr

Det här italiensktillverkade lyftbordet har en fantastisk kapacitet på 3500 kg och en justerbar längd på 1420 mm – 1950 mm. Med 24V-styrning, CE-godkännande och en vikt på endast 750 kg garanterar det säkerhet med sin sänkta höjd på bara 100 mm från marken samtidigt som det fortfarande erbjuder en anmärkningsvärd lyfthöjd på 1900 mm!

Pelardomkraft 20 ton

Denna domkraft är en riktig pärla bland sina konkurrenter. Kamasa Tools har tillverkat även denna. Här finns en lyftkapacitet på hela 20 ton, vilket kan lyftas i höjder mellan 244 – 449 mm. Utöver detta håller den också en mycket hög kvalitet och har ett överlägset pris på långt under 2 000 kronor. Här får du riktigt mycket domkraft för pengarna.

pelardomkraft 20 ton

Köpa domkraft

att köpa domkraft kan vara en stor investering och du vill vara säker på att du köper rätt verktyg för jobbet.

Se till att göra din research innan du köper och tänk på vilken typ av jobb du kommer att använda den till. Kanske är det endast till en bil, men tänk om du byter bil så ta gärna en domkraft som klarar lite högre vikt. Om du planerar att göra tunga lyft kan det vara lämpligt att investera i en dyrare modell av högre kvalitet. Det finns ingen one fits all med enhetlig storlek som passar alla. Tänk på vilken typ av arbete den ska användas till, vilka typer av material du ska lyfta och hur ofta den ska användas innan du investerar i en viss modell. Se dessutom till att kontrollera recensioner från andra kunder och läs säkerhetsinstruktionerna innan du använder domkraften. Ovan finns tips på populära och tillförlitliga domkrafter, samt en höglyftande saxlyft för mer professionellt bruk.

När det gäller prissättning finns domkrafter i många olika typer, storlekar och funktioner. Priserna kan variera från så lite som 400 kronor för en enkel garagekraft till över 10 000 för de professionella modellerna.

Se till att ta hänsyn till alla de faktorer som nämns ovan när du prissöker, så att du får mest valuta för pengarna.