Domkraft – Bäst i test 2020

Domkraft – Bäst i test 2020

För alla de som lämnar bilen till verkstaden varje gång någon stort eller litet måste göras, är detta inte viktigt. Dock brukar de flesta vilja klara saker på egen hand, samt även slippa betala massor för saker de redan vet hur de gör.

hydraulisk domkraftOm du exempelvis bara vill byta vinterdäck till sommardäck på bilen, behöver du en domkraft. Detta verktyg är det många som använder även när de mekar under sina bilar. I det fallet är det viktigt att verktyget du använder håller en hög kvalitet.

Du som väljer domkraft ska alltid ta till med ett val av verktyg som klarar en högre belastning än vad som är nödvändigt. På så sätt får du en högre säkerhet. I denna artikel finner du allt om domkraft, bäst i test 2021.

Olika typer av domkraft för tunga lyft

Inom området domkrafter finns det massor av olika typer. De vanligaste som de flesta känner till är garagedomkraft samt pelardomkraft. Dessa är de som vanligtvis regleras manuellt, via en tryckcylinder där det pumpas in luft för att lyfta och släpps på trycket för att sänka.

Att öka trycket och minska trycket gäller även för allt annat som kan kallas för domkraft. Dock finns det mera automatiska samt hydrauliska samt luftdrivna domkrafter. Nedan läser du en kort beskrivning av de olika typer av domkraft du har att välja mellan.

Garagedomkraft

Detta är den absolut vanligaste typen av domkraft som de flesta har hört talas om. Här handlar det generellt sett om ett bra verktyg med en lyftkapacitet mellan 2-3 ton. Detta medan det också finns luftdrivna garagedomkrafter som lyfter upp till både 15 och 20 ton. De mera avancerade domkrafterna har också kontrollerad höjning och sänkning.

Pelardomkraft

Denna typ av domkraft är precis som namnet säger en cylinder som står rakt upp som ett torn eller en pelare. Denna höjs och sänks, precis som garagedomkraft, med hjälp av att olja pumpas runt på ett manuell och mekaniskt sätt. Pelardomkrafter finns oftast med lyftkapacitet mellan 2-20 ton.

 

Lufthydraulisk domkraft

Här används lufthydraulik istället för olja och manuellt tryck. Dessa ger en snabbare och säkrare kontroll, men kommer i gengäld att vara relativt dyra. Oftast används denna typ av domkraft i företag och professionellt arbete.

Elektrisk domkraft

Elektriska domkrafter är egentligen inte något annat än en domkraft där styrfunktionen har byggts om för att bli elektronisk. Här kan dessa drivas med tryckluft, hydraulik eller olja. Vad som gör detta till ett bra val är att de har flera funktioner samt oftast är försedda med en steglös förmåga att höjas och sänkas. De har också en inbyggd säkerhetsspärr, där de alltid spärras i samma läge om elen skulle brytas. En del av dessa drivs också med batteri och är uppladdningsbara.

De 5 Bästa valen av domkraft – Bäst i test 2021

För att alla ska finna ett bra val av domkraft har vi i denna lista valt ut olika typer av domkrafter som också har olika kapacitet. Detta betyder att du som söker en domkraft med hög kvalitet, alltid kommer att finna ett bra val i alla lägen genom att lita på vår topp 5 lista av domkraft 2021.

Det bästa med allt är att de också håller sig inom ett pris-ram som de flesta privatpersoner kan klara av. Inga av de domkrafter du finner på listan har någon inbördes ordning. Detta då valet för många och det behov som finns är mycket individuellt.

Pelardomkraft 3 ton

Detta är ett val som i stort sett passar alla ägare av personbilar, som vill ha en mycket bra och säker domkraft för att kunna utföra enklare arbeten. Denna domkraft blir det perfekta valet för alla som vill byta sina egna däck på bilen varje sommar och vinter. Domkraften kommer från KS Tools och har en lyftkapacitet på hela 3 ton.

 

Kamasa Tools har också pelardomkraft för 3 ton. 

pelardomkraft budget

Garagedomkraft 5 ton

Även här handlar det om ett verktyg från KS Tools. Denna garagedomkraft erbjuder ett mycket smidigt och bekvämt sätt att höja och sänka det du ska lyfta. Detta genom ett långt handgrepp som gör att du kan sköta den i stående ställning. Lite dyrare, men erbjuder ett säkrare val.

  • Sammankopplingsbara spakarmar
  • Klarar hela 5 ton
  • Perfekt vid trånga utrymmen
  • Mycket hög stabilitet
  • Helt idealisk i kombination med vagnslyft för säkring och stöd
    av last
  • Massiv stålkonstruktion
  • Med teleskopkolvstång
  • Med säkerhetsventil mot överlast

Kamasa Tools har också pelardomkraft för 5 ton. 

pelardomkraft budget

Lufthydraulisk domkraft 15 ton

För alla de som verkligen mekar på professionell nivå, driver lantbruk eller jobbar med tunga maskiner samt driver företag med koppling till fordon. Här finns en säkerhet och en kvalitet som du måste betala för, men i gengäld får du en domkraft du kan använda i alla lägen och sätta 100% tillit till.

Pelardomkraft 20 ton

Denna domkraft är en riktig pärla bland sina konkurrenter. Kamasa Tools har tillverkat även denna. Här finns en lyftkapacitet på hela 20 ton, vilket kan lyftas i höjder mellan 244 – 449 mm. Utöver detta håller den också en mycket hög kvalitet och har ett överlägset pris på långt under 2 000 kronor. Här får du riktigt mycket domkraft för pengarna.

Domkraft saxmodell

Här är ett val av domkraft som enbart ska göras när du vet att det inte krävs högsta säkerhet. Denna kostar under 500 kronor och har en ospecificerad lyftförmåga. Dock kommer denna att vara perfekt för de gånger enkla lyft måste göras.