Domkraft – Bäst i test 2023

domkraft bäst i test

Domkraft – Bäst i test 2023

För alla de som lämnar bilen till verkstaden varje gång någon stort eller litet måste göras, är detta inte viktigt. Dock brukar de flesta vilja klara saker på egen hand, samt även slippa betala massor för saker de redan vet hur de gör.

hydraulisk domkraftOm du exempelvis bara vill byta vinterdäck till sommardäck på bilen, behöver du en domkraft. Detta verktyg är det många som använder även när de mekar under sina bilar. I det fallet är det viktigt att verktyget du använder håller en hög kvalitet.

Du som väljer domkraft ska alltid ta till med ett val av verktyg som klarar en högre belastning än vad som är nödvändigt. På så sätt får du en högre säkerhet. I denna artikel finner du allt om domkraft, bäst i test 2023.

Innehållsförteckning

Olika typer av domkraft för tunga lyft

Inom området domkrafter finns det massor av olika typer. De vanligaste som de flesta känner till är garagedomkraft samt pelardomkraft. Dessa är de som vanligtvis regleras manuellt, via en tryckcylinder där det pumpas in luft för att lyfta och släpps på trycket för att sänka.

Att öka trycket och minska trycket gäller även för allt annat som kan kallas för domkraft. Dock finns det mera automatiska samt hydrauliska samt luftdrivna domkrafter. Nedan läser du en kort beskrivning av de olika typer av domkraft du har att välja mellan.

Garagedomkraft

Detta är den absolut vanligaste typen av domkraft som de flesta har hört talas om. Här handlar det generellt sett om ett bra verktyg med en lyftkapacitet mellan 2-3 ton. Detta medan det också finns luftdrivna garagedomkrafter som lyfter upp till både 15 och 20 ton. De mera avancerade domkrafterna har också kontrollerad höjning och sänkning.

Pelardomkraft

Denna typ av domkraft är precis som namnet säger en cylinder som står rakt upp som ett torn eller en pelare. Denna höjs och sänks, precis som garagedomkraft, med hjälp av att olja pumpas runt på ett manuell och mekaniskt sätt. Pelardomkrafter finns oftast med lyftkapacitet mellan 2-20 ton.


Dubbla kolvar

Öronkranar, även kända som dubbelkolvkranar, är väl lämpade för tunga lyft. Den består av två kolvar som är sammankopplade via ett kugghjulssystem. Trycket byggs upp och släpps ut av två separata cylindrar. Den här typen av domkraft kan lätt lyfta laster på upp till 4 ton.

Lufthydraulisk domkraft

Här används lufthydraulik istället för olja och manuellt tryck. Dessa ger en snabbare och säkrare kontroll, men kommer i gengäld att vara relativt dyra. Oftast används denna typ av domkraft i företag och professionellt arbete.

Elektrisk domkraft

Elektriska domkrafter är egentligen inte något annat än en domkraft där styrfunktionen har byggts om för att bli elektronisk. Här kan dessa drivas med tryckluft, hydraulik eller olja. Vad som gör detta till ett bra val är att de har flera funktioner samt oftast är försedda med en steglös förmåga att höjas och sänkas. De har också en inbyggd säkerhetsspärr, där de alltid spärras i samma läge om elen skulle brytas. En del av dessa drivs också med batteri och är uppladdningsbara.

De 5 Bästa valen av domkraft – Bäst i test 2023

För att alla ska finna ett bra val av domkraft har vi i denna lista valt ut olika typer av domkrafter som också har olika kapacitet. Detta betyder att du som söker en domkraft med hög kvalitet, alltid kommer att finna ett bra val i alla lägen genom att lita på vår topp 5 lista av domkraft 2021.

Det bästa med allt är att de också håller sig inom ett pris-ram som de flesta privatpersoner kan klara av. Inga av de domkrafter du finner på listan har någon inbördes ordning. Detta då valet för många och det behov som finns är mycket individuellt.

Pelardomkraft 3 ton

Detta är ett val som i stort sett passar alla ägare av personbilar, som vill ha en mycket bra och säker domkraft för att kunna utföra enklare arbeten. Denna domkraft blir det perfekta valet för alla som vill byta sina egna däck på bilen varje sommar och vinter. Domkraften kommer från KS Tools och har en lyftkapacitet på hela 3 ton.

 

bahco domkraft 3ton

Kamasa Tools har också pelardomkraft för 3 ton. 

pelardomkraft budget

Höglyftande saxlyft 3,5 ton

Denna toppmoderna saxlift är perfekt för fordon med låga spoilers, t.ex. sportbilar. Den extra låga modellen ger förbättrad tillgänglighet till arbetsområdet på grund av avsaknaden av mekaniska anslutningar mellan körfält eller pelare. Med sin redan smala profil och eleganta design kommer detta innovativa lyftverktyg garanterat att bli ett bra tillskott i ditt garage!

Hydraulisk nivellering av de två körbanorna, oberoende av lastfördelning, med patenterat synkroniseringsdon.

höglyftande saxlyft

Säg adjö till manuell smörjning med dessa ledbultar med underhållsfria, självsmörjande bussningar. Tack vare en patenterad ventil är de dessutom helt jämna varje gång du sänker hissbanorna – inga justeringar behövs!Maximal säkerhet med mekanisk spärr

Det här italiensktillverkade lyftbordet har en fantastisk kapacitet på 3500 kg och en justerbar längd på 1420 mm – 1950 mm. Med 24V-styrning, CE-godkännande och en vikt på endast 750 kg garanterar det säkerhet med sin sänkta höjd på bara 100 mm från marken samtidigt som det fortfarande erbjuder en anmärkningsvärd lyfthöjd på 1900 mm!

Pelardomkraft 20 ton

Denna domkraft är en riktig pärla bland sina konkurrenter. Kamasa Tools har tillverkat även denna. Här finns en lyftkapacitet på hela 20 ton, vilket kan lyftas i höjder mellan 244 – 449 mm. Utöver detta håller den också en mycket hög kvalitet och har ett överlägset pris på långt under 2 000 kronor. Här får du riktigt mycket domkraft för pengarna.

pelardomkraft 20 ton

Köpa domkraft

att köpa domkraft kan vara en stor investering och du vill vara säker på att du köper rätt verktyg för jobbet.

Se till att göra din research innan du köper och tänk på vilken typ av jobb du kommer att använda den till. Kanske är det endast till en bil, men tänk om du byter bil så ta gärna en domkraft som klarar lite högre vikt. Om du planerar att göra tunga lyft kan det vara lämpligt att investera i en dyrare modell av högre kvalitet. Det finns ingen one fits all med enhetlig storlek som passar alla. Tänk på vilken typ av arbete den ska användas till, vilka typer av material du ska lyfta och hur ofta den ska användas innan du investerar i en viss modell. Se dessutom till att kontrollera recensioner från andra kunder och läs säkerhetsinstruktionerna innan du använder domkraften. Ovan finns tips på populära och tillförlitliga domkrafter, samt en höglyftande saxlyft för mer professionellt bruk.

När det gäller prissättning finns domkrafter i många olika typer, storlekar och funktioner. Priserna kan variera från så lite som 400 kronor för en enkel garagekraft till över 10 000 för de professionella modellerna.

Se till att ta hänsyn till alla de faktorer som nämns ovan när du prissöker, så att du får mest valuta för pengarna.

Sommardäck bäst i test 2020

sommardäck

När våren hänger i luften och solen lyser på snöfria vägar har den svenske föraren en enda sak i sinnet: däckbyte. Det finns nämligen ingen skönare känsla än att få köra in nya sommardäck.sommardäck

Men vilket är det som är bäst i år?

Denna artikel syftar till att hjälpa dig välja rätt sommardäck för din bil och dina körvanor. Nedan har vi samlat ihop resultat av sommardäckstester som utförs varje år av olika tidnigar och varnat för däck som inte uppfyller förarens förväntningar.

Testresultat sommardäck 2020: tidningarnas bäst i test

Michelin Primacy 4Michelin Pilot Sport 4Enligt flera tester (bl.a. ADAC & Teknikens Värld) är det säkra Michelin Primacy 4 med sitt långa livslängd en klar vinnare i 2020. Gillar du märket men tycker att en annan däckmodell skulle passa dig bättre så kan du överväga Michelin Pilot Sport 4 med utmärkt bromsegenskap som rekommenderas av Aftonbladet.

Continental PremiumContact 6Eller så väljer du det lättkörda Continental PremiumContact 6 med sitt oslagbar bromsförmåga som kom 2:a i bl.a. Aftonbladets bedömning. Det passar bäst för föraren som prioriterar körupplevelsen över allt annat utan att vilja kompromissa med säkerhet.

Nokian Hakka Blue 2Sist får vi nämna det tysta Nokian Hakka Blue 2 som presterar utmärkt på vått underlag tack vare speciala däckmönster som leder vatten bort från hjulets kontaktyta. Det ska mest uppskattas av ägare av medelstora personbilar.

5% rabatt på alla sommardäck och kompletta hjul med sommardäck fram till 9e juni. Rabattkod RDSENDS20

Vilket sommardäck ska man helst undvika?

För optimal ljudnivå, säkerhet och bränsleförbrukning ska man helst undvika billiga däckmärken såsom Matador, Sava eller Nankang. Och här handlar det inte bara om körkomfort – engligt vissa källor medför användning av dessa märken även lägre körsäkerhet.

Lagen kring däckbyte - sommardäck datum

sommardäck datum

Den officiella vinterdäcksperioden är mellan 1 december och 31 mars på vinterväglag. Man kan givetvis använda odubbade vintedäck året runt men detta innebär vissa risker då sommardäck är specialtillverkade för sommarförhållanden.

När det gäller dubbdäck så kan man köra på dem ända tills 15 april och då bara ifall det är vinterväglag som råder. I år 2020 när COVID-19 och coronaviruset härjar så har Transportstyrelsen beslutat att vi får köra dubbdäck fram till den 30:e april. 

Tysta Sommardäck

tysta sommardäck

Som bilist och långdistanskörare är en lugn och bekväm körupplevelse ofta något att föredra. 

Förutom allt buller i trafiken, så söker de flesta en stabil bil/körning som för minsta möjliga väsen. Därför är tysta sommardäck och däck i överlag, något som de flesta rekommenderar. 

Utvecklingen av däck går i hiskelig takt och vi ser idag en exponentiell efterfrågan av, just, tysta däck!

Detta påverkar däckens ljudnivå

Förutom däckens gummiblandning så är däckens mönster två av flera viktiga faktorer som påverkar ljudnivån. För att det ska vara så enkelt som möjligt för dig som konsument att hitta tysta däck, har man sedan 2012 stiftat lag på att däcken alltid ska vara märkta med ljudnivå i decibel(db).

Men hur är sommardäcken konstruerade?

Gummiblandningen i sommardäck är anpassad för varmare förhållanden. Förutom mönstrens riktning, spår och konfiguration (på skåror) så är sommardäcken konstruerade på ett sätt som både anpassar sig och motverkar halka vare sig att det är torrt/vått. Risken för vattenplaning minskar därmed avsevärt. 

Bila i Europa

Planerar du att ge dig ut på vägarna i Europa nu under sommaren och ta en bilsemester? Det finns lite olika alternativ. Flyg i all ära, men att se och uppleva saker under resans gång är också något mycket värdefullt.

Antingen kan du ta färjor till olika destinationer eller så satsar du på broarna för att slippa färja helt och hållet. Bensinen är dyr och euro kursen är hög, samt danska kronan står också väldigt högt. Det bästa kan vara att försöka undvika Danmark och ta sig direkt till Tyskland.

Antingen kan du resa till kiel eller så kan du åka Trelleborg Rostock. Bägge rutterna har sina fördelar, men har olika långa restider. När resan till Rostock är hälften så lång är Kiel mer än det dubbla, cirka 15 timmar. Ditt geografiska läge i Sverige har också betydelse eftersom färjan till Rostock går från Sveriges sydligaste spets, nämligen Trelleborg, medan resan till Kiel kan vara avkopplande direkt ifrån Göteborg.

Här finns ett intressant inlägg om olika rutter och bilsemester i Europa.

Vad är en utbytesmotor?

Det finns ett flertal företag som säljer utbytesmotor till bil. Kort sagt innebär det att man köper en komplett motor för att byta ut den gamla vid renovering. Utbytesmotor finns i olika ”nivåer”.

 

Ny Motor – Med en helt ny motor menas att den aldrig tidigare använts. Den som lämnar in bilen på en bilverkstad får oftast en helt ny motor monterad. Men får även betala relativt mycket för det. Den som vill ha en ny motor kan spara en hel del på att köpa detta från speciella återförsäljare. De köper in större mängder och ofta på auktioner för att ta del av ett betydligt lägre pris. Det händer även att dessa företag köper in helt nya bilar och demonterar dessa för att komma åt de värdefulla delarna. Delar som sedan säljs vidare med förtjänst. Detta kan exempelvis ske när nya bilar är med om krascher och försäkringsbolag avgör att det är billigare att ersätta hela bilen än att reparera den. Men det betyder ju inte att alla delar är dåliga.

 

Begagnad Komplett – Det billigaste är att köpa en begagnad motor som har renoverats. Det är motorer som företaget har köpt in eller bytt in. Dessa har renoverats för att sedan kunna användas. När de säljs ingår nästan alltid en garanti vilket gör att man kan vara trygg på att den kommer att hålla.

 

Begagnad Delar – Ett ytterligare alternativ är att köpa delar av motorn. Antingen för att man själv vill montera vissa delar själv eller för att hålla nere priset. Det kan även vara så att man vill ha en specifik motor utifrån vissa specifikationer. Det går då att lämna in dessa specifikationer och få motorn ihop byggd utifrån dessa val. Det kostar visserligen något mer man får exakt vad man efterfrågar.

Resa med hyrbil – att tänka på

Många som reser idag väljer att göra det med flyg, färja eller tåg för att sedan fortsätta resan med hyrbil. Det här är särskilt vanligt i länder som USA, där man som besökare knappast får ut lika mycket av resan om man inte har bil. Undantag gäller självklart i städer som New York, som har en väl utvecklad kollektivtrafik.
Självklart finns det fortfarande fördelar med att resa på fyra hjul, även om man reser runt i Europa, som vanligtvis har goda möjligheter att resa med kollektivtrafik. Den största fördelen är kanske en större frihet i resandet.

Vissa sträckor och områden är dessutom nästan som gjorda för att genomföra med bil. Exempel på det här är franska Atlantkusten eller de små landsbygdsvägarna som passerar de många vingårdar som finns.

Hitta en bil till rätt pris

Samtidigt som man vill hitta en bra hyrbil, vill man ju såklart göra det till rätt pris också.

Idag är det förhållandevis enkelt att hitta bra priser tack vare internet och de många jämförelsetjänster som dyker upp.

Ett exempel på det här är www.hyrbilarlanda.comsom genom några klick presenterar alternativ efter pris och modell. Liknande sidor finns för många olika städer och flygplatser och sparar både tid och energi när det kommer till att leta efter rätt hyrbil.

En annan sak man göra är att fråga runt bland vänner. Kanske har någon vän varit utomlands nyligen och hittat en hyrbil till ett riktigt bra pris?

Trafikregler

Om du ska hyra bil i ett annat land är det viktigt att kolla upp trafikreglerna innan. De flesta länders trafikregler i Europa är mycket lika dem som finns i Sverige – men vissa saker skiljer sig åt.

I Tyskland får du som bekant köra hur fort du vill på Autobahn, i Frankrike och Italien kostar det en del att färdas på motorvägarna och i andra länder krävs en miljömärkning på vindrutan.

Montera dragkrok på fordon

Sommaren 2013 beslutade Transportstyrelsen för att lätta på reglerna för registreringsbesiktning utav dragkrok. Tidigare var alla som monterat eller demonterat dragkrok på sin bil tvungna att registreringsbesiktiga fordonet, vilket numera inte krävs. En typgodkänd personbil eller lätt lastbil får därmed anlita fackmannamässig montering av dragkrok och därefter känna sig lugn utan vidare byråkrati och dyra utgifter. De nya reglerna gäller för EU-typgodkända personbilar klass 1 vid montering av typgodkänd kopplingsanordning. För husbilar gäller inte de nya reglerna som trädde i kraft 2013.
Det är väldigt stora prisskillnader på verkstäder när det gäller att eftermontera dragkrok. Priserna kan variera mellan 4000 kr och 9000 kr.

Montera dragkrok är lite som luftkonditionering i bilar, det vill säga att sommarmånaderna är det mycket mer tryck på att ha en dragkrok, samt att ha fungerande luftkonditionering i bilen. 2014 var snittpriset i juli uppe på 8761 kronor för att montera dragkrok. Som billigast brukar månaderna april och september vara.

Vilken verkstad skall jag välja för montering av dragkrok?

Dragkrok.net erbjuder de bästa priserna och alltid med 5 års garanti på alla monteringar.
Ovan nämnda specialist på dragkrokar är mer eller mindre rikstäckande, då de har verkstäder i Stockholm, Göteborg, Halmstad och Malmö. Dragkrokarna går väljas ut i olika varianter, så som fast dragkrok som är den allra populäraste modellen, men även avtagbar dragkrok horisontell eller avtagbar dragkrok vertikal som är mer eller mindre helt dold i avtagbart läge.
Den fasta dragkroken är solklart den billigaste, men för den lite mer stilmedvetna som vill slippa slå knäna i en fast dragkrok när bagage skall lastas så är det inte många hundralappar extra föraren behöver lägga ut för att få en exklusiv avtagbar dragkrok. För de förare som väljer en avtagbar dragkrok, skall det kännas till att de behöver lite mer underhåll och smörjas upp några gånger om året. Sitter den avtagbara dragkroken kvar exempelvis under en kall vinter så kan den rosta fast, därför är det alltid bäst att endast har dragkroken på plats när den skall användas.

montera dragkrok

Dragkrok.net har genomfört över 5000 godkända monteringar sedan 2007 och varje standardmontering tar cirka 3 timmar. De erbjuder även montering av dragkrok på helger och kvällar mot en extra avgift. Bokning görs direkt på deras sajt utan några svårigheter.

Sätt färg på tillvaron med Linjemarkering.se

Har du en skolgård eller en asfalterad yta som du inte använder så måste du besöka företaget Linjemarkerings hemsida http://www.linjemarkering.se/

Det finns otroligt mycket fräcka spelmarkeringar de kan måla för ungdomar och barn som kan användas för massor av olika aktiviteter.

Behöver du få ditt garage linjemålat eller rita upp på din garagebyggnad för ett släp så kontakta Linjemarkering så sätter de färg på din tillvaro och gör det snyggt och snabbt och med kvalitet så din markering står kvar i vårt och torrt.

Linjemarkering jobbar med parkeringar, vägmarkeringar och skolgård samt dekorativa målningar.

Kontakta dem på deras hemsida om du har något uppdrag inom linjemålning framförallt i Göteborg med omnejd eller något dekorativt som ska målas.

http://www.linjemarkering.se/

GPS sändare och GPS spårare

Precis nyligen kunde vi i Expressen läsa om hur Leif knäckte båtligan som stal båtmotorer med hjälp av polisen och GPS sändare. Tidigare användes GPS sändare mestadels i mobiltelefoner och där vi spåra upp våra försvunna mobiler. Idag blir det mer och mer populärt att även kunna spåra andra ägodelar som exempelvis cyklar, båtmotorer och GPS sändare används även på barn och djur för att snabbt kunna hitta dem ifall de kommer bort.

gps sandare

Det finns även flera taxi bilar som använder sig av GPS sändare där vi i appar kan se vart närmaste taxibil befinner sig. Sådana system där en fordonsflotta kan kontrolleras vid GPS kallas för fleet management.

Jag har själv varit med om cyklar och bilar som blivit stulna. Bilen letade jag upp själv utan polisens hjälp och utan GPS, men med hjälp av en GPS sändare så hade jag inte alls behövt lägga samma tid på sökandet. Cyklarna är dessvärre försvunna och glömda, säkert både för polisen och för tjuvarna.

GPS sändare fungerar även som personskydd och jag har framförallt fastnat för GPS logiks Youtube video som visar deras produkt som både är personlarm och GPS sändare.

Med GPS sändare i fordon går det dra nytta av flera olika system för att exempelvis ruttoptimera sina resor och spara både pengar och skona miljön.

 

Mer information om GPS Sändare & GPS Spårare

Välkommen till akedjan

Här kommer ni hitta artiklar om hyrbilar och massa intressant som händer inom fordonsbranschen och annan teknik.

Vi kommer försöka blogga så ofta som möjligt och granska massa företag inom fordonsbranschen, framförallt företag som pysslar med biluthyrning men också mycket annat.

Biluthyrning rip-off nr 1.

Betala extra mycket för bensin

Ett av de svåraste områdena inom biluthyrning är bränsle, särskilt om du väljer att lämna tillbaka bilen tom, något som är särskilt utbrett i framförallt Spanien och Portugal.

Alternativet innebär att du köper en full tank från biluthyrningsfirman och sedan återlämnar den tom är förmodligen det dyraste eftersom du inte kommer att återbetalas för bensin som du inte använder.  Det är inte lätt att returnera en bil med en tom tank, så du förlorar garanterat på den taktiken. Dessutom kommer du förmodligen att debiteras mer för bensinen tillhandahålls än den du skulle köpt på en lokal bensinstation. Hyr bilen fulltankad och lämna tillbaka bilen fulltankad, det är billigaste och klart enklaste alternativet! Så slipper du åka på tankningsavgift.