Bilvårdsprodukter

Bildvårdsprodukter

Även om det är viktigt att ta hand om sin bil på bästa sätt så är det långt ifrån alla som gör det. Många har bilvårdsprodukter hemma, men använder dem inte regelbundet och kanske blir de mest stående på en hylla. Andra tänker att de ska köpa hem bilvårdsprodukter, men sedan blir det inte av. Och så finns det de som tänker att det förmodligen inte ens behövs – bilen blir ju ändå ren när det regnar, och vad spelar det egentligen för roll om bilen är smutsig ibland?

Faktum är att det faktiskt är viktigt att ta hand om sin bil, betydligt viktigare än vad man kan tro. Här kommer vi därför att gå igenom olika bilvårdsprodukter, vad de är till för och hur de används. Kanske behöver du inte alla, men några bilvårdsprodukter bör ändå alla bilägare ha hemma.

bilvårdsprodukter

Måste man använda bilvårdsprodukter?

Självklart måste man inte använda bilvårdsprodukter, det avgör man själv. Till en början märker du kanske inte ens någon skillnad när det gäller skador på bilen och din egen säkerhet, även om du kör runt i en smutsig bil, men väljer du att använda bilvårdsprodukter kan du motverka en hel del framtida problem.

Först och främst så kommer bilen att hålla bättre om du tar hand om den, och det kan till och med innebära att färre delar behöver bytas. Dessutom blir det betydligt enklare att upptäcka skador på bilen som behöver åtgärdas, och på så sätt kan du laga den innan skadan blir värre.

Andra fördelar är till exempel att du kan undvika rost och skydda lacken från yttre påfrestningar som till exempel UV-strålning och luftföroreningar. Dessutom är det säkrare att köra en ren bil – rena reflektorer och lampor har bättre effekt än smutsiga och rena speglar och fönster innebär en bättre sikt.

Vilka bilvårdsprodukter behöver man?

Det finns förstås många sätt att vårda bilen, och många produkter att välja mellan. Vilka produkter som behövs beror förstås på vad du gör – om du gör en hel rengöring, om bilen ska vaxas, om du städar invändigt eller utvändigt eller både och. Det bästa är förstås att göra allt på en gång.

De produkter du förmodligen behöver för att hålla bilen i toppskick är till exempel avfettning, schampo, vax och däckglans samt en svamp att använda. För att göra rent insidan av bilen behövs en rengöring för inredning och klädsel, och så behövs förstås en fönsterputs för fönsterna.

Utöver det kan man behöva flygrostborttagare, fälgsyra, lackskydd och liknande. För specifika delar av bilen, eller för ett specifikt skydd, kan man helt enkelt behöva andra bilvårdsprodukter.

tvätta bilen

Hur tvättar man bilen på rätt sätt – och hur ofta?

Även har handlar det förstås om vad man ska rengöra, och det finns som sagt flera sätt att rengöra bilen på. För att göra en fullständig rengöring kan man till exempel följa dessa steg: börja med avfettning, spola av, schamponera med en svamp, torka av, vaxa, dammsug invändigt, rengör inredning och klädsel, putsa alla fönster och avsluta med däckglans.

Hur ofta man behöver rengöra bilen är svårt att säga. En del tycker att det ska göras varje vecka, andra en gång i månaden och en del mer sällan än så. Här beror det förstås på vilken årstid det är, men också hur pass smutsig bilen blir där du kör. Det kan vara en bra idé att bestämma hur ofta bilen ska rengöras ordentligt, men däremellan tvätta och vårda den vid behov.

Olika bilvårdsprodukter

bilvårdsprodukterDet finns som sagt ett stort antal olika bilvårdsprodukter, och vilka man behöver beror på vad man behöver – vad som ska tvättas, vad man vill skydda bilen mot och så vidare. Här är några exempel på en del av de bilvårdsprodukter som finns.

Avfettning: Alkalisk avfettning används för att rengöra bilen, men kan också användas till mattorna i bilen och liknande. Kallavfettning används för att ta bort oljefläckar, fettfläckar och annat som är fettlösligt.

Flygrostborttagare: Detta används för att ta bort flygrostsprickar från lacken, och den kan även användas på fälgarna.

Fälgsyra: Fälgsyran används för att göra rent fälgar som är riktigt smutsiga.

Bilschampo: Ett bra bilschampo är förstås viktigt när man tvättar bilen.

Interiörsrengöring: Här finns det förstås en del olika alternativ, men en multirengöring som kan användas till all inredning inne i bilen är ofta ett bra val. Den kan användas till klädseln, plastdetaljer, skinndetaljer, gummidetaljer, vindrutan och så vidare.

Tvättsvamp och torkduk: Tvättsvampen används förstås till att tvätta bilen med bilschampot. Torkduken används för att torka bilen, och med en bra torkduk går det snabbt och utan att streck lämnas.

Fälgborste: En fälgborste kan användas tillsammans med fälgsyra för att få fälgarna riktigt rena från flygrost. Fälgborsten är hård nog att skrapa bort smutsen, men samtidigt så skonsam att fälgarna inte skadas.